55882291_630788190701958_6474733485859799040_o.jpg
Knipsel.PNG
55882291_630788190701958_6474733485859799040_o.jpg

Algemene informatie


Speelplein

Brakel

SCROLL DOWN

Algemene informatie


Speelplein

Brakel

Algemene informatie

 
 

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk via de gemeentelijke website Brakel.be.

Speelplein Brakel

Deze zomer organiseren wij samen met Gemeente Brakel de speelpleinwerking in Brakel. Heb jij zin in een zomer vol dolle pret? Dan ben jij een geboren speelpleiner en ontvangen wij jou graag met open armen deze zomer. Samen met een enthousiaste groep animatoren beleef je vast allerlei avonturen.

Voor wie

Alle kinderen vanaf 3 jaar tot en met 15 jaar zijn van harte welkom op het speelplein.

Wij ontvangen alleen zindelijke kinderen. Op die manier verlopen de activiteiten vlot en dienen animatoren hun post niet te verlaten. Indien wij merken dat een kind niet zindelijk is, zal het de volgende dag geweigerd worden.

Wanneer

Het speelplein gaat door in:

 • Juli

Tijdens de week van maandag 20 tot en met vrijdag 24 juli en van maandag 27 tot en met vrijdag 31 juli 2020.

 • Augustus

Tijdens de week van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus en van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus 2020.

Waar

Het speelplein zal doorgaan in jeugdhuis Alfa, Jagersstraat 64B, 9660 Brakel. Wij hopen zoveel mogelijk buiten in de tuin en op de Rijdtmeersen te kunnen spelen. Indien het weer ons dat niet toelaat, kunnen wij terecht in de polyvalente ruimte van de sporthal. Er is dus zeker genoeg plaats om te spelen.

Tarief

 • Tarief voor een volledige dag: 5 euro

 • Tarief voor een halve dag: 3 euro

een dag op het speelplein

De dagindeling op het speelplein ziet er als volgt uit:

 • 08 - 09 uur: aankomst kinderen (opvang)

 • 09 - 12 uur: activiteiten voormiddag (ophalen niet mogelijk)

 • 12 - 13 uur: middagpauze

 • 13 - 16 uur: activiteiten namiddag (ophalen niet mogelijk)

 • 16 - 17 uur: ophalen kinderen (opvang)

Kinderen die slechts een halve dag naar het speelplein komen, kunnen opgehaald of afgezet worden tijdens de middagpauze.

mEER INFO

Om een goede werking van het speelplein te kunnen garanderen, vragen wij u om met volgende afspraken rekening te houden:

 • Gelieve er rekening mee te houden dat, om een goed verloop van de activiteiten te garanderen, het niet mogelijk is om uw kinderen tijdens de activiteiten op te halen of af te zetten.

 • Een speelplein dient om te spelen. Zorg er dus voor dat de kinderen aangepaste speelkledij en schoeisel dragen.

 • Van 12 tot 13 uur kunnen de kinderen blijven eten op het speelplein. Elk kind dient zijn eigen lunchpakket en drinkfles mee te brengen. Drinkflessen worden bijgevuld tijdens de dag.

 • Ouders brengen hun kind meteen naar de inschrijfbalie bij aankomst. Op het einde van de dag melden de ouders zich aan bij de balie en nadien zal het kind naar de balie worden gebracht door één van de animatoren.

 • Kinderen laten hun eigen (technologische) speelgoed thuis. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade of verlies, waardevolle voorwerpen riskeren immers kapot te gaan tijdens het spelen.

 • Bij mooi weer spelen wij buiten. Daarom vragen wij om de kinderen ‘s morgens in te smeren. Maar ook op het speelplein worden de kinderen gedurende de dag regelmatig ingesmeerd.

 • Bij warm weer spelen we al eens met water. Dus zwemkledij of reservekledij en een handdoek zijn welkom.

 • Het is wel eens moeilijk rugzakken en kleren uit elkaar te houden. Schrijf daarom steeds de naam van je kind in hun kleren en rugzak.

FINANCIËLE TUSSENKOMST

Voor wie het financieel niet gemakkelijk heeft om rond te komen kan een aanvraag indienen bij het OCMW om een tussenkomst te verkrijgen.

Aan de hand van een financieel onderzoek zal dan gekeken worden of een tussenkomst kan worden toegekend.

Meestal is dit een tussenkomst van 50 %.

Er zal gevraagd worden dat jullie de factuur eerst betalen en wanneer jullie de factuur (+ betalingsbewijs) binnen de 30 dagen aan ons bezorgen, kan er overgegaan worden tot terugbetaling.

Kom zeker langs als jullie denken hier recht op te maken.

Dit kan elke voormiddag tussen 08u30 en 11u30.

Jullie zullen met open armen ontvangen worden!

 
 
Knipsel.PNG

Voor animatoren


Animatoren

Voor animatoren


Animatoren

 

Welkom

Fantastisch dat jij je wil inzetten als vrijwilliger voor het speelplein. Jij geeft de kinderen de tijd van hun leven. Dankzij jouw inzet wordt dit een onvergetelijke vakantie. Registreer door te mailen naar Shauni@jhalfa.be.

Wie is wie?

Projectmedewerkers

Projectmedewerkers Ricky en Shauni verzorgen de algemene begeleiding van het speelplein. Bij vragen of problemen kan je steeds bij hen terecht.

Hoofdanimator

Wanneer je over het attest van hoofdanimator beschikt, kan je aangesteld worden tot hoofdanimator van een bepaalde week op het plein. Dit betekent dat jij die week de verantwoordelijke bent van het speelplein. Jij volgt de animatoren en stagiaires op en bent een eerste aanspreekpunt voor ouders.

ANimator

Wanneer je over een animator-attest beschikt, ben je animator op het speelplein. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het voorbereiden en uitvoeren van bepaalde activiteiten.

Stagiair animator

Als stagiair animator heb je reeds een cursus gevolgd, maar dien je nog stage te lopen in functie van het behalen van je attest. Je kan bij ons jouw stage lopen en wordt hierin begeleid en beoordeeld door een hoofdanimator.

Hulpanimator

Wanneer je nog geen cursus gevolgd hebt, ben je hulpanimator op het speelplein. Dit betekent dat jij de animatoren helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van hun activiteiten.

Afspraken

Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden om de kwaliteit van onze werking te bewaken. Afspraken zorgen er ook voor dat alles vlot verloopt. Daarom hieronder een lijst met afspraken die belangrijk zijn om te weten voor animatoren.

Algemeen

 • Je persoonlijk gerief laat je achter in het vergaderlokaal

 • Je gebruikt geen gsm tijdens de werking

 • Je bent om 8 uur aanwezig

 • Je bent enthousiast en werkt samen met anderen

 • Je helpt je collega-animatoren steeds tijdens hun spel

 • Je toont respect voor materiaal en helpt opruimen

 • Je bent steeds bezig met de kinderen, ook op dode momenten of tijdens pauzes!

Taken

De hoofdtaak van een animator is het creëren van speelkansen voor kinderen. Dit is natuurlijk een heel breed begrip, hieronder valt onder andere:

 • Je geeft speluitleg voor een groep

 • Je geeft impulsen in een activiteit of speelhoek

 • Je speelt mee met wat kinderen opstarten

 • Je laat het spelen gebeuren en geeft impulsen als het past

Impulsen geven betekent dat je door jouw inbreng een meerwaarde brengt aan het spel, of wanneer een spel dreigt stil te vallen, kan jij de kinderen terug warm maken.

Naast het aanbieden van speelkansen, voeren animatoren tijdens een speelpleindag nog een heleboel andere taken uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om conflictsituaties oplossen, babbelen met kinderen, animaties spelen, organiseren, of verzamelmomenten. Een animator heeft dus duizend-en-één taken.

Iedere dag heeft iedere animator ook een specifieke taak. Bijvoorbeeld een activiteit geven, toezicht houden of een postje bewaken tijdens een doorschuifspel. Deze taken worden steeds op voorhand verdeeld tijdens de vergadering. Hou rekening met het volgende:

 • Je weet welke taken jij hebt die dag

 • Je bent verantwoordelijk voor je eigen taak en wisselt niet onderling, tenzij in samenspraak met de verantwoordelijke van de activiteit of de hoofdanimator

 • Je neemt niet zomaar pauze tijdens je taak

Maar, er zijn ook grenzen aan het takenpakket van de animator. Je bent geen hulpverlener, dokter, plaatsvervangende ouder of leerkracht. Wij verwachten dus niet dat je als animator één van deze rollen opneemt.

Basishouding

Om je taken goed te vervullen, heb je als animator een basishouding nodig. Deze bestaat uit volgende elementen:

 • Je hebt respect voor ieder kind

 • Je vertrekt steeds vanuit de interesses en leefwereld van de kinderen

 • Je toont een speelse houding en bent enthousiast

 • Je bent jezelf

 • Je bent een teamplayer

 • Je hebt goesting om te groeien als animator

Roken

Op het speelplein of tijdens uitstappen wordt er nooit gerookt! Roken kan enkel in de rookzone, buiten het zicht van kinderen en op volgende momenten:

 • Tijdens vrij spel (tussen 8u en 9u en tussen 16u en 17u)

 • Tijdens de middagpauze

 • Tijdens de pauze van de activiteiten (enkel als er voldoende animatoren zijn om toezicht te houden bij de kinderen)

Je gaat met maximum twee personen tegelijk roken en een rookpauze duurt niet langer dan 5 minuten.

Eten en Drinken

Normaal gezien wordt er niet gegeten of gedronken tijdens de activiteiten (ook niet door de kinderen), maar enkel tijdens de pauzes. Maar op warme zomerdagen is het uiteraard toegelaten om tussendoor water te drinken. Ook tijdens de middagpauze eten de animatoren samen met de kinderen.

Taalgebruik

Animatoren zijn dan wel geen leerkrachten, toch werken jullie mee aan de algemene opvoeding van kinderen. De kinderen kijken vaak op naar hun animatoren, dus is het belangrijk dat een opvoedende waarde wordt meegegeven. Grof en onbeleefd taalgebruik is dus not done.

Netheid

Hygiëne en netheid hoort uiteraard ook bij een speelpleinwerking. Je zorgt dat je zelf het goede voorbeeld geeft, daar start alles mee! Als je kinderen fouten ziet maken (iets op de grond gooien, restafval bij pmd,…) dan wijs je hen daarop. Opruimen en schoonmaken kan samen met de kinderen gebeuren en als je het wat creatief aanpakt, vinden ze het nog leuk ook. Je laat natuurlijk niet de kinderen al het werk doen, maar helpt zelf mee.

Vergaderingen

Alle animatoren zijn verplicht aanwezig op de voorbereidende vergaderingen en die op het einde van iedere speelpleindag. Het is altijd mogelijk dat je door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, maar laat dit steeds op voorhand weten aan de hoofdanimator en de projectmedewerkers en zorg dat het een uitzondering blijft.

Een speelpleindag voor een animator

 • Voor 8u: aankomst animatoren

 • 08u - 09u: aankomst kinderen + inschrijvingen

 • 09u - 12u: activiteiten voormiddag + tienuurtje

 • 12u - 13u: middagpauze

 • 13u - 16u: activiteiten namiddag + vieruurtje

 • 16u - 17u: afhalen kinderen

 • 17u: dagevaluatie

Als animator zorg je dat je steeds om 8u (liefst iets vroeger) aanwezig bent op het plein. Vanaf 8u komen de kinderen aan en we willen geen ouders laten wachten. Ben je te laat? Dan breng je koffiekoeken mee voor de hele animatorploeg.

Ook na 17 uur is de dag nog niet gedaan voor de animatoren. De dag wordt geëvalueerd en de volgende dag overlopen. Op die manier heeft iedereen die een activiteit organiseerde onmiddellijk feedback en weet iedereen wat zijn of haar taken voor de volgende dag inhouden.

Verloning

 • Hulpanimator: €15/dag

 • Stagiair animator: €20/dag

 • Animator: €25/dag

 • Hoofdanimator €30/dag

Het hele jaar door worden op diverse plaatsen animator cursussen georganiseerd. Laat ons dus zeker weten als je jouw animator attest wil behalen.

Contact en registreren

Bij vragen neem je contact op via Facebook, Shauni@jhalfa.be of via het nummer 055 42 43 79. Wil je animator worden? Registreer je hier.